
W dalszym ciągu w temacie dziczyzny – były wyroby wędzone – kabanosy i kiełbasa, pasztety oraz pieczyste. Jeden udziec z dzika zamarynowany w winie upiekłam w całości na obiad, a z reszty pieczonego mięsa zrobiłam te pyzy i krokiety. Choć pyzy przypominają kształtem kartacze to specjalnie piszę o nich pyzy – ciasto na kartacze przygotowuje się z ziemniakami surowymi i ugotowanymi, a ja przygotowałam je z ciasta jak do knedli czy kopytek, na bazie samych gotowanych ziemniaków. Takie pyzy można śmiało przygotować z innego pieczystego lub gotowanego mięsa, choćby z drobiu czy mięsa po gotowaniu rosołu. Polecam serdecznie :)



Składniki:
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- mąka pszenna
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jaja
Farsz:
- 1 kg pieczonego lub gotowanego mięsa z dzika (zostało mi z pieczonego udźca)
- 2 cebule
- 1/2 szklanki rosołu/bulionu (wody)
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Gotowane/pieczone mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, odłożyć. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż cebulka się zezłoci, dołożyć zmielone mięso, następnie dodać pół szklanki rosołu, zagotować i poddusić aż nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ostygnie dodać surowe jajka i wymieszać.
Dodatkowo:
- podsmażona cebula do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i póki są jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawić do ostygnięcia, mogą być letnie ale nie gorące.
W międzyczasie w szerokim garnku zagotować wodę z solą.
Przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną – tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące.
Brać kawałek ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, na to kłaść farsz, ciasto zlepić w owalną jak na zdjęciu lub mniejszą okrągłą pyzę, odkładać na oprószoną mąką tacę. Postąpić tak samo z resztą ciasta i farszem.
Pyzy wkładać partiami na wrzątek, delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna, gotować około 20 minut (większe, wielkości dłoni) lub 10 min – w przypadku mniejszych pyz – od wypłynięcia.
Podawać wg uznania, okraszone np. podsmażoną cebulką.
Smacznego