Ziemniaczane pyzy z pieczoną dziczyzną

W dalszym ciągu w temacie dziczyzny – były wyroby wędzone – kabanosy i kiełbasa, pasztety oraz pieczyste. Jeden udziec z dzika zamarynowany w winie upiekłam w całości na obiad, a z reszty pieczonego mięsa zrobiłam te pyzy i krokiety. Choć pyzy przypominają kształtem kartacze to specjalnie piszę o nich pyzy – ciasto na kartacze przygotowuje się z ziemniakami surowymi i ugotowanymi, a ja przygotowałam je z ciasta jak do knedli czy kopytek, na bazie samych gotowanych ziemniaków. Takie pyzy można śmiało przygotować z innego pieczystego lub gotowanego mięsa, choćby z drobiu czy mięsa po gotowaniu rosołu. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jaja

Farsz:

  • 1 kg pieczonego lub gotowanego mięsa z dzika (zostało mi z pieczonego udźca)
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki rosołu/bulionu (wody)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Gotowane/pieczone mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, odłożyć. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż cebulka się zezłoci, dołożyć zmielone mięso, następnie dodać pół szklanki rosołu, zagotować i poddusić aż nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ostygnie dodać surowe jajka i wymieszać.

Dodatkowo:

  • podsmażona cebula do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i póki są jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawić do ostygnięcia, mogą być letnie ale nie gorące.

W międzyczasie w szerokim garnku zagotować wodę z solą.

Przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną – tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące.

Brać kawałek ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, na to kłaść farsz, ciasto zlepić w owalną jak na zdjęciu lub mniejszą okrągłą pyzę, odkładać na oprószoną mąką tacę. Postąpić tak samo z resztą ciasta i farszem.

Pyzy wkładać partiami na wrzątek, delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna, gotować około 20 minut (większe, wielkości dłoni) lub 10 min – w przypadku mniejszych pyz – od wypłynięcia.

Podawać wg uznania, okraszone np. podsmażoną cebulką.

Smacznego

Dodaj komentarz