
Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem, sosem pomidorowym i sosem beszamelowym. Przepyszne :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.




Składniki:
Naleśniki (10-12 szt):
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 250 g mielonego mięsa (u mnie mix łopatki i boczku)
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, na końcu sól i pieprz
- 1/2 szklanki bulionu (lub wody)
- 1/2 puszki pomidorów lub 1/2 szklanki passatty pomidorowej
Sos pomidorowy:
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz
- odrobina cukru
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 300 ml mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce
- natka pietruszki lub kolendra do podania
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki – jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodać olej i ponownie zmiksować. Odstawić na minimum 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy. Odłożyć na talerz.
Gdy ciasto na naleśniki odpoczywa przygotować farsz, sos pomidorowy i beszamelowy.
Farsz: na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć 10 min. Następnie dodać przyprawy (sól i pieprz dodamy na końcu) i smażyć razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą, dodać pomidory w puszce lub passattę, wymieszać i poddusić pod przykryciem 10 min. Następnie zdjąć pokrywę i całość podsmażyć bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Sos beszamelowy: na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć masło. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i pogotować około 10 min aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Sos pomidorowy: w garnuszku rozgrzać oliwę, krótko przesmażyć na oliwie czosnek, dodać pomidory, oregano i całość pogotować około 10 min aż sos się zagęści. Na końcu doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowanie naleśników: na każdy naleśnik nakładać porcję farszu mięsnego i sos beszamelowy. Następnie zwinąć w rulon lub jak krokieta podwijając brzegi. Każdego naleśnika ułożyć na blasze lub w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą, na wierzch rozłożyć sos pomidorowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, zapiekać 20 min. Następnie na wierzchu posypać serem żółtym i zapiekać kolejne 5 min, do momentu aż ser się roztopi.
Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
Ciasto na naleaniki jest zdecydowanie za gęste
Wszystko zależy od stopnia wilgotności mąki. Zawsze można dolać więcej mleka do pożądanej gęstości lub wykorzystać swój ulubiony przepis na sprawdzone ciasto naleśnikowe.