Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem i beszamelem

Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem, sosem pomidorowym i sosem beszamelowym. Przepyszne :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Składniki:

Naleśniki (10-12 szt):

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 250 g mielonego mięsa (u mnie mix łopatki i boczku)
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, na końcu sól i pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu (lub wody)
  • 1/2 puszki pomidorów lub 1/2 szklanki passatty pomidorowej

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • odrobina cukru

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce
  • natka pietruszki lub kolendra do podania

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na naleśniki – jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodać olej i ponownie zmiksować. Odstawić na minimum 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy. Odłożyć na talerz.

Gdy ciasto na naleśniki odpoczywa przygotować farsz, sos pomidorowy i beszamelowy.

Farsz: na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć 10 min. Następnie dodać przyprawy (sól i pieprz dodamy na końcu) i smażyć razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą, dodać pomidory w puszce lub passattę, wymieszać i poddusić pod przykryciem 10 min. Następnie zdjąć pokrywę i całość podsmażyć bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Sos beszamelowy: na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć masło. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i pogotować około 10 min aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Sos pomidorowy: w garnuszku rozgrzać oliwę, krótko przesmażyć na oliwie czosnek, dodać pomidory, oregano i całość pogotować około 10 min aż sos się zagęści. Na końcu doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Przygotowanie naleśników: na każdy naleśnik nakładać porcję farszu mięsnego i sos beszamelowy. Następnie zwinąć w rulon lub jak krokieta podwijając brzegi. Każdego naleśnika ułożyć na blasze lub w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą, na wierzch rozłożyć sos pomidorowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, zapiekać 20 min. Następnie na wierzchu posypać serem żółtym i zapiekać kolejne 5 min, do momentu aż ser się roztopi.

Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz