
Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem, sosem pomidorowym i sosem beszamelowym. Przepyszne :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.




Składniki:
Naleśniki (10-12 szt):
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 250 g mielonego mięsa (u mnie mix łopatki i boczku)
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, na końcu sól i pieprz
- 1/2 szklanki bulionu (lub wody)
- 1/2 puszki pomidorów lub 1/2 szklanki passatty pomidorowej
Sos pomidorowy:
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz
- odrobina cukru
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 300 ml mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce
- natka pietruszki lub kolendra do podania
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki – jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodać olej i ponownie zmiksować. Odstawić na minimum 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy. Odłożyć na talerz.
Gdy ciasto na naleśniki odpoczywa przygotować farsz, sos pomidorowy i beszamelowy.
Farsz: na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć 10 min. Następnie dodać przyprawy (sól i pieprz dodamy na końcu) i smażyć razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą, dodać pomidory w puszce lub passattę, wymieszać i poddusić pod przykryciem 10 min. Następnie zdjąć pokrywę i całość podsmażyć bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Sos beszamelowy: na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć masło. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i pogotować około 10 min aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Sos pomidorowy: w garnuszku rozgrzać oliwę, krótko przesmażyć na oliwie czosnek, dodać pomidory, oregano i całość pogotować około 10 min aż sos się zagęści. Na końcu doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowanie naleśników: na każdy naleśnik nakładać porcję farszu mięsnego i sos beszamelowy. Następnie zwinąć w rulon lub jak krokieta podwijając brzegi. Każdego naleśnika ułożyć na blasze lub w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą, na wierzch rozłożyć sos pomidorowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, zapiekać 20 min. Następnie na wierzchu posypać serem żółtym i zapiekać kolejne 5 min, do momentu aż ser się roztopi.
Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!