
Bardzo lubię ten przepis – jego podstawowa wersja na siekane kotleciki jest na tyle wdzięczna, że za każdym razem można dodawać różne dodatki i cieszyć się ich nowym smakiem. Tym razem kotleciki z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Polecam serdecznie.


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 20 dkg startego sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- garść pomidorów suszonych – mogą być z zalewy
- garść posiekanej pietruszki zielonej,
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić na małe paseczki lub kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem i wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
W misce rozmieszać jajka z mąką na gładką masę. Dodać pokrojone i przyprawione piersi z kurczaka, starty ser, natkę pietruszki i pokrojone pomidory suszone. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na około 2h.
Po tym czasie nakładać kotleciki łyżką lub chochelką na rozgrzany olej/oliwę i smażyć na złoto z obu stron. Kotleciki szybko się smażą, lecz trzeba uważać bo ser żółty lubi się przypalać.
Smacznego!