Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren. Wypróbowany już kilkukrotnie – pierwszy raz pojawił się w naszym domu w formie małych chlebków do święconki, innym razem z ciasta uformowałam bułeczki, a tym razem upiekłam w formie dużego bochenka. Przepis pochodzi ze strony Pati gotuje. Polecam serdecznie :)

Składniki (chleb o wadze około 1 kg):

  • 360 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g mąki żytniej T720
  • 150 g mąki graham
  • 320 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suszonych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 50 g ziaren (u mnie siemie lniane, pestki słonecznika i dyni)

Przygotowanie:

Mąki wsypać do miski i dodać sól. Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej świeże drożdże i całość wlać do misy z mąką. W przypadku suchych drożdży – suche drożdże wymieszać z mąką. Do misy dodać olej i miód. Wyrobić gładkie ciasto – np. w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Dodać ziarna i ponownie zarobić. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.

Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30-40 min. Przed pieczeniem chleb posmarować wodą, można też posypać ziarnami.

Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż będzie złocisty. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.

Chleb przygotowany w maszynie do wypieku chleba: wszystkie składniki umieścić w formie do pieczenia od maszyny do wypieku chleba w kolejności podanej w przepisie: najpierw mokre, potem sypkie i dalej postępować wg instrukcji swojej maszyny. Czas przygotowania chleba wraz z pieczeniem w mojej maszynie to 3h.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *