Drożdżowe bułeczki z sosem pomidorowym i serem

Drożdżowe bułeczki na wytrawnie – z sosem pomidorowym i serem żółtym. Do ich przygotowania użyłam swojego ulubionego ciasta, z którego robię zawsze paszteciki. W środku mięciutkie i puchate, a na zewnątrz chrupiące.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
  • 3 łyżki stopionego masła (45 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 2 małe pomidory (lub 4-5 łyżek passaty pomidorowej, 1/2 puszki pomidorów z puszki)
  • 1 cebulka mała
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru, suszone zioła (u mnie bazylia i oregano)

Dodatkowo:

  • ser żółty tarty 100 g
  • suszone zioła do oprószenia

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru (w przypadku użycia drożdży suszonych wystarczy je wsypać wraz z mąką). Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajka, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.

Przygotować sos pomidorowy: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulkę na złoto, dodać czosnek i krótko przesmażyć, dodać pokrojone pomidory (lub passatę, pomidory z puszki) i całość podgotować do miękkości i lekkiego odparowania nadmiaru płynów. Jeśli lubimy gładką konsystencję – całość zblendować. Doprawić do smaku szczyptą cukru, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt (u mnie 45 x 35 cm), na połowie rozsmarować sos pomidorowy i posypać serem żółtym (troszkę zostawić do posypania bułeczek) i złożyć wzdłuż dłuższego boku jak list (najpierw zawinąć górny brzeg ciasta do środka, następnie przykryć drugą stroną ciasta). Złożone ciasto pokroić wszerz na paski – u mnie 8 sztuk. Każdy pasek chwycić w dłonie trzymając za końce ciasta i przeciwstawnym ruchem dłoni przekręcić w połowie o 180 stopni. Drożdżówki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, posypać serem żółtym, oprószyć suszonymi ziołami, przykryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30-40 min. Po tym czasie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 20-25 minut do zrumienienia. 

Smacznego!

Dodaj komentarz