Ulubione pieczywo mojego męża, który sam je przygotowuje i wypieka. Chleb przygotowany jest z ostrą papryką mieloną i drobno posiekaną papryczką chili (dla większej pikantności wraz z pestkami). Chleb można również przygotować ze zwykłą papryką czerwoną i słodką papryką mieloną. Przepis pochodzi z książeczki z przepisami od maszyny do wypieku chleba. Serdecznie polecamy :)
Składniki (chleb o wadze około 1 kg):
- 310 ml ciepłej wody
- 530 g mąki orkiszowej (T630)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki oleju
- 1,5 łyżeczki papryki mielonej (ostra lub słodka)
- 150 g drobno pokrojonej czerwonej (u nas papryczka chili)
- 7 g suszonych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i paprykę mieloną. Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej świeże drożdże i całość wlać do misy z mąką. W przypadku suchych drożdży – suche drożdże wymieszać z mąką. Do misy dodać olej i wyrobić gładkie ciasto – np. w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Dodać pokrojoną paprykę i ponownie zarobić. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.
Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30-40 min. Przed pieczeniem chleb posmarować wodą.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż będzie złocisty. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.
Chleb przygotowany w maszynie do wypieku chleba: wszystkie składniki umieścić w formie do pieczenia od maszyny do wypieku chleba w kolejności podanej w przepisie: najpierw mokre, potem sypkie i dalej postępować wg instrukcji swojej maszyny. Czas przygotowania chleba wraz z pieczeniem w mojej maszynie to 3h.
Smacznego!