Bułki pszenno-żytnie z ziarnami

Bułeczki pszenno-żytnie z przepisu na chleb, który już znacie z wcześniejszych publikacji. Mięciutkie, puchate i długo utrzymujące świeżość – zdjęcia były zrobione po ponad 24 h od upieczenia. Przepis pochodzi ze strony Pati gotuje. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 360 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g mąki żytniej T720
  • 150 g mąki graham
  • 320 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suszonych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 50 g ziaren (u mnie siemie lniane, pestki słonecznika i dyni)

Dodatkowo:

  • jajko z łyżką mleka do posmarowania
  • ziarna do posypania

Przygotowanie:

Mąki wsypać do miski i dodać sól. Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej świeże drożdże i całość wlać do misy z mąką. W przypadku suchych drożdży – suche drożdże wymieszać z mąką. Do misy dodać olej i miód. Wyrobić gładkie ciasto – np. w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Dodać ziarna i ponownie zarobić. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.

Po tym czasie ciasto podzielić na porcje (u mnie 16 szt po 72 g każda). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę i położyć sklejeniem na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 30 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 2300C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec 5 min, następnie obniżyć temperaturę do 2000C i piec kolejne 10-15 min, aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz