Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to idealny sposób na zagospodarowanie gotowanego mięsa z rosołu czy bulionu. Cienkie ciasto i dużo farszu – to co lubimy najbardziej. Farsz przyrządzony bez jajka, bez nadmiaru przypraw – wystarczyły sama sól i pieprz. Serdecznie polecam :)

Składniki:

Ciasto pierogowe zaparzane:

  • 400 g mąki (2,5 szklanki)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Farsz:

  • 800 g gotowanego mięsa (miałam wołowinę i indyka z rosołu)
  • 1 gotowana marchewka z rosołu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • bulion – około 0,5 szkl
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło.

Farsz – cebulę obrać i pokroić. Podsmażyć na złoto na maśle. Mięso zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę, wymieszać i w razie gdyby farsz był za suchy dodać bulionu – dodałam około 0,5 szklanki. Doprawić solą i pieprzem do smaku – farsz powinien być wyrazisty.

Ciasto podzielić na części, wałkować na grubość około 3 mm (lub wg upodobań) na stolnicy oprószonej mąką, wykrawać koła szklanką. Na każde kółko nakładać porcję farszu, zlepić brzegi pieroga. Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką lub na ściereczkę.

Tym razem zrobiłam falbankę – w bardzo prosty sposób, pierogi pięknie się prezentują i zachowują kształt. Zlepiony brzeg kołnierza podwijam do góry i w kilku miejscach dociskam za pomocą patyczka do szaszłyków lub cienkiej rękojeści widelca.

Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 3-4 min od wypłynięcia.

Pierogi podawać z ulubionymi dodatkami – u nas z cebulką podsmażoną na złoto.

Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz