
Najzwyklejsza sałatka jarzynowa, przygotowywana przez moją mamę od kiedy pamiętam. Wpis w moim starym zeszycie zdobią jeszcze rysunki córci, kiedy miała może ze dwa latka i pomagała mi w kuchni :) Taką sałatkę robię zawsze gdy gotuję rosół – warzywa wtedy też nabierają swoistego smaku. Można również warzywa ugotować na parze, zachowując wszystkie składniki odżywcze. I zawsze używam majonezu domowego. Pamiętajcie też, że por w sałatce ulega szybciej fermentacji – jeśli chcecie aby sałatka postała dłużej po prostu go pomińcie.
Składniki:
- 4-5 ugotowanych ziemniaków
- 5 ugotowanych marchewek
- 3 ugotowane pietruszki
- mały ugotowany seler
- por (biała część) – można pominąć
- puszka groszku konserwowego
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- ok 400 g ogórków kiszonych (standardowy 1l słoik)
Sos majonezowy:
- majonez (około 1 szklanki)
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z połówki cytryny
- łyżka cukru
- sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane warzywa, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Ogórki przed dodaniem do sałatki odsączyć na sitku z nadmiaru soku. Por przekroić wzdłuż na pół, następnie drobno pokroić. Wszystko umieścić w misie. Groszek odsączyć na sicie i dodać do reszty.W misce wymieszać wszystkie składniki sosu majonezowego, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Gotowym sosem polać pokroje warzywa i wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce, kiedy wszystkie smaki się ze sobą przegryzą.
Smacznego!