
Puchate, mięciutkie i pachnące masłem bułeczki pszenne na drożdżach. Smakują zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi. Przepis ze strony Moje Wypieki – polecam serdecznie :)






Składniki:
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suchych)
- 1 jajko
- 310 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki stopionego masła
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania
Przygotowanie:
W misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.
Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.
Po tym czasie ciasto podzielić na porcje (u mnie 12 szt). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę i położyć sklejeniem na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 1900C, wyrośnięte bułeczki posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 min, aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego!