Sałatka makaronowa z brokułem, jajkiem i wędzoną piersią drobiową

Prosta i sycąca sałatka makaronowa z brokułem, jajkiem i wędzoną piersią drobiową. Zamiast wędzonej piersi można użyć ulubionej szynki lub mięsa z wędzonych udek. Nada się również każda inna wędlina parzona – szynka konserwowa lub drobiowa, lecz dodatek wędzonki nadaje sałatce charakter. Sałatkę przygotowałam z reszty ugotowanego makaronu pozostałego z obiadu i nie zastanawiałam się nad proporcjami, ale sałatka wyszła tak smaczna, że postanowiłam dodać kolejny tzw „przepis bez przepisu” gdzie proporcje i końcowe składniki (dodatek kukurydzy konserwowej idealnie by tu pasował) zależą tylko od Was.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu (np. świderki, kokardki, rurki, kolanka)
  • 150 g wędzonej piersi z kurczaka (można zastąpić dowolną szynką)
  • 4-5 dużych różyczek brokuła
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • szczypta cukru, sól, pieprz

Przygotowanie:

Jeśli gotujemy makaron na świeżo – makaron ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą aby się nie skleił.

W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i cukru, na wrzątek wrzucić różyczki brokuła, pogotować 5 min. Odcedzić i zostawić do ostudzenia. Ostudzone różyczki pokroić na mniejsze części.

Pierś z kurczaka i jajko pokroić w kostkę.

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

W misce umieścić wszystkie składniki sałatki, zalać sosem i wymieszać. Całość przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Dodaj komentarz