
Prosta i sycąca sałatka makaronowa z brokułem, jajkiem i wędzoną piersią drobiową. Zamiast wędzonej piersi można użyć ulubionej szynki lub mięsa z wędzonych udek. Nada się również każda inna wędlina parzona – szynka konserwowa lub drobiowa, lecz dodatek wędzonki nadaje sałatce charakter. Sałatkę przygotowałam z reszty ugotowanego makaronu pozostałego z obiadu i nie zastanawiałam się nad proporcjami, ale sałatka wyszła tak smaczna, że postanowiłam dodać kolejny tzw „przepis bez przepisu” gdzie proporcje i końcowe składniki (dodatek kukurydzy konserwowej idealnie by tu pasował) zależą tylko od Was.



Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego makaronu (np. świderki, kokardki, rurki, kolanka)
- 150 g wędzonej piersi z kurczaka (można zastąpić dowolną szynką)
- 4-5 dużych różyczek brokuła
- 4 jajka ugotowane na twardo
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- szczypta cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli gotujemy makaron na świeżo – makaron ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą aby się nie skleił.
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i cukru, na wrzątek wrzucić różyczki brokuła, pogotować 5 min. Odcedzić i zostawić do ostudzenia. Ostudzone różyczki pokroić na mniejsze części.
Pierś z kurczaka i jajko pokroić w kostkę.
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
W misce umieścić wszystkie składniki sałatki, zalać sosem i wymieszać. Całość przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce aby smaki się przegryzły.
Smacznego!