Pieczarki faszerowane

Szybki sposób na faszerowane pieczarki jako dodatek do dań mięsnych, potraw z grilla czy samodzielny posiłek. W farszu wykorzystałam odłamane nóżki pieczarek, ser żółty i natkę pietruszki. Prosto, szybko i smacznie, warto spróbować.

Składniki:

  • pieczarki (najlepsze o dużych kapeluszach)
  • cebula
  • ser żółty (1/3 wagi nóżek pieczarek + do posypania na wierzchu)
  • pieprz, sól
  • posiekana natka pietruszki
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyścić i odłamać nóżki. Środek pieczarki lekko wydrążyć – wydrążone blaszki i nóżki posiekać, wykorzystamy je do faszerowania. Warto je zważyć, będziemy potrzebować 1/3 ich wagi żółtego sera. Precyzja nie jest wymagana, można sera dodać na tzw. oko – nie będzie to miało większego znaczenia.

Na patelni rozgrzać masło lub olej (na maśle są smaczniejsze), na rozgrzany tłuszcz włożyć kapelusze pieczarek wydrążoną częścią na dno i podsmażyć kilka minut. Podsmażone kapelusze pieczarek zdjąć, wnętrze oprószyć solą i pieprzem.

Na patelnię po podsmażaniu kapeluszy pieczarek dołożyć masła, rozgrzać i podsmażyć na złoto pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać posiekane wcześniej blaszki i nóżki pieczarek, podsmażyć aż całość odparuje z nadmiaru wody. Całość przełożyć do miski i poczekać aż ostygnie. W tym czasie uszykować blaszkę lub naczynie żaroodporne do zapiekania- wyścielić papierem do pieczenia, matą teflonową lub natłuścić olejem/masłem.

Ostudzony farsz doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser żółty, dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnić kapelusze pieczarek, ułożyć na blaszce lub w naczyniu, wierzch pieczarek posypać startym serem żółtym.

Tak przygotowane pieczarki można odłożyć do lodówki i zapiec je tuż przed podaniem.

Piekarnik rozgrzać do 2000C, do rozgrzanego piekarnika wstawić blaszkę/naczynie z pieczarkami i piec około 15-20 min aż pieczarki zmiękną a ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Gdy mamy niewielką ilość pieczarek mieszczącą się na patelni, to nafaszerowane pieczarki możemy podsmażyć na tej samej patelni, na której przygotowaliśmy farsz. Wystarczy rozgrzać ponownie patelnię, roztopić masło, ułożyć pieczarki i całość podsmażać aż się ładnie zarumienią od spodu, a ser żółty roztopi.

Smacznego!

Dodaj komentarz