Ciastka bananowe z płatkami owsianymi i rodzynkami

Kolejny sposób na zagospodarowanie dojrzałych bananów – ciastka bananowe z płatkami owsianymi i rodzynkami. Korzystałam z przepisu znalezionym na stronie Ania gotuje, od siebie dodałam rodzynki. Serdecznie polecam.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan (100 g)
  • 150 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 30 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, stopione masło i całość wymieszać. Następnie dodać wszystkie składniki suche – płatki owsiane, mąkę, cukier, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Na końcu wmieszać do masy rodzynki.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową, łyżką w odstępach nakładać porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka, z tej porcji wyszło mi 12 szt.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec ciastka około 18-20 min, do zrumienienia.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *