
Kolejny sposób na zagospodarowanie dojrzałych bananów – ciastka bananowe z płatkami owsianymi i rodzynkami. Korzystałam z przepisu znalezionym na stronie Ania gotuje, od siebie dodałam rodzynki. Serdecznie polecam.




Składniki:
- 1 dojrzały banan (100 g)
- 150 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 30 g masła (stopionego i przestudzonego)
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki rodzynek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, stopione masło i całość wymieszać. Następnie dodać wszystkie składniki suche – płatki owsiane, mąkę, cukier, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Na końcu wmieszać do masy rodzynki.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową, łyżką w odstępach nakładać porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka, z tej porcji wyszło mi 12 szt.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec ciastka około 18-20 min, do zrumienienia.
Smacznego