Kurczak po koreańsku

Wraz z córką uwielbiamy tak przyrządzonego kurczaka. Nie wiem na ile rzeczywiście jest to sposób koreański – być może ma tyle wspólnego z Koreą co ryba p o grecku z Grecją, ale wiem jedno – jest przepyszny i warty przygotowania. W przepisie jest podane mięso z ud kurczaka, lecz śmiało można robić z piersi kurczaka i częściej właśnie wykorzystuję filety drobiowe niż udka. Korzystam z przepisu znalezionym na stronie Kwestia Smaku.

Składniki:

  • 300 g mięsa z uda kurczaka lub piersi
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (kokosowy lub rzepakowy, troszkę sezamowego lub z orzechów arachidowych)

Panierka:

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką papryki mielonej (słodkiej lub ostrej) i 1 łyżeczką czosnku granulowanego

Sos:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru

Do podania:

  • ugotowany ryż
  • podprażone ziarna sezamu
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Składniki sosu umieścić w miseczce i wymieszać.

Kawałki kurczaka opanierować – najpierw w skrobi ziemniaczanej, później w jajku, na końcu w mące pszennej z przyprawami.

W woku lub rondlu/patelni dobrze rozgrzać olej i na gorący kłaść opanierowane kawałki kurczaka, usmażyć na złoty kolor z obydwu stron. Kurczaka zdjąć z naczynia i odłożyć.

Do woka lub rondla/patelni wlać składniki sosu i całość zagotować, włożyć usmażone kawałki kurczaka, przemieszać aż mięso pokryje się sosem i pogotować razem około 2 min.

Kurczaka po koreańsku podawać z ryżem, podprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz