Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie – mięciutkie i puchate od razu po upieczeniu. Przepis ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 dużych żółtek
  • 3 białka, z dużych jajek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

W przeddzień pieczenia:

W garnuszku umieścić miód, masło i przyprawy, całość zagotować i odłożyć do ostudzenia.

Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, odłożyć.

W miseczce umieścić śmietanę, dodać sodę, wymieszać i odłożyć – masa zwiększy swoją objętość.

Białka z 3 jaj ubić na sztywno, kiedy będą ubite dodawać stopniowo cukier (łyżka po łyżce) aż powstanie sztywna, błyszcząca piana a cukier będzie rozpuszczony. Ciągle ubijając dodawać po kolei żółtka i całość zmiksować.

Masę jajeczną dodać do miski z mąką i kakao, wymieszać. Następnie dodać ostudzony miód z masłem i przyprawami, dobrze wymieszać. Na końcu dodać śmietanę z sodą i wymieszać dokładnie całość na jednolitą masę. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. Miskę przykryć folią i schować do lodówki na 24 h. W tym czasie ciasto zgęstnieje.

W dniu pieczenia:

Ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką wałkować na grubość 5 mm – najlepsze są te grube i puchate pierniczki. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia zachowując odległość między pierniczkami. Pierniki piec w piekarniku nagrzanym do 1800C przez około 7-12 min, w zależności od grubości i wielkości. Upieczone pierniczki przełożyć na kratkę do wystygnięcia.

Pierniczki ozdobić wg uznania – lukrem, lukrem królewskim, czekoladą lub zostawić bez ozdoby. Na zdjęciu są ozdobione glazurą czekoladową. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz