Pierogi z twarogiem i szpinakiem

Często u nas w domu goszczą takie pierogi z farszem twarogowym ze szpinakiem. Sam farsz wykorzystuję też do naleśników. Podane z przesmażoną cebulką smakują wybornie :)

Składniki:

Ciasto pierogowe zaparzane:

  • 400 g mąki (2,5 szklanki)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Farsz:

  • duża cebula
  • łyżka masła do smażenia cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 500 g twarogu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło.

Przygotować farsz – cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle na złoto. Pod koniec smażenia cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę razem podsmażyć. Dodać szpinak i całość podsmażyć aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje i szpinak zwiędnie. Przesmażony szpinak przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia, po ostudzeniu można jeszcze posiekać szpinak drobniej. Do ostudzonego szpinaku dodać twaróg i całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdyby farsz był mało czosnkowy, dodać jeszcze do smaku czosnku.

Ciasto podzielić na części, wałkować na grubość około 3 mm (lub wg upodobań) na stolnicy oprószonej mąką, wykrawać koła szklanką. Na każde kółko nakładać porcję farszu, zlepić brzegi pieroga. Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką lub na ściereczkę.

Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 3-4 min od wypłynięcia.

Pierogi podawać z ulubionymi dodatkami – u nas z cebulką podsmażoną na złoto.

Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *