Na początku grudnia wypiekłam połówki do ciasteczek orzeszków z przepisu na ciasto ze strony Obiad gotowy!. W szczelnym pudełku czekały na nadzianie. W tym roku przygotowałam krem z białą czekoladą i orzeszkami arachidowymi a’la białe Michałki – z przepisu, który kiedyś znalazłam wśród komentarzy na jednej z grup kulinarnych – niestety nie znam autora przepisu, lecz bardzo dziękuję za przepis – krem jest przepyszny! Korzystając z okazji życzę wszystkich zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia :)
Składniki:
Ciasto (około 120 połówek):
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- kilka kropli olejku migdałowego/ekstraktu
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania formy (tylko przed pierwszą porcją)
Krem:
- 330 ml śmietanki kremówki
- 300 g białej czekolady
- 100 g mleka w proszku
- 6 czybatych łyżek drobno posiekanych lub tartych orzeszków arachidowych
Przygotowanie:
Ciasto – jaja umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć, dodać miękkie masło, olejek i ponownie utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha włoskiego – trzeba wyczuć wielkość i dopasować do swojego urządzenia do wypiekania – wypiekacza elektrycznego, patelni na palnik gazowy czy małe pojedyncze foremki do piekarnika.
Rozgrzać urządzenie do wypieku, posmarować masłem przed pierwszą porcją ciasteczek, kuleczki umieścić w zagłębieniach urządzenia i wypiekać około 2-3 minuty aż ciasteczka będą rumiane i wypieczone.
Zdjąć połówki ciasteczek z urządzenia i wypiekać aż do skończenia ciasta.
Gdy ciasteczka ostygną obłamać lub obciąć nożykiem nadmiar ciasta, tzw. kołnierz jeśli takowy powstał podczas wypiekania.
Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili.
Krem – w garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę (uważać aby nie zagotować), do ciepłej śmietanki dodać połamaną białą czekoladę i wymieszać do momentu aż czekolada się roztopi. Masę chwilkę podgrzać i dodać mleko w proszku. Całość dobrze wymieszać rózgą kuchenną lub blenderem aby powstał krem bez grudek. Masę schłodzić i wstawić do lodówki na minimum 3 h. Po tym czasie masę zmiksować na wolnych obrotach, dodać orzeszki arachidowe i ponownie wymieszać.
Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie – oprószyć cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!