Otrębowe ciasto z owocami

Po przygodzie z dietą Ducana, oprócz mąki kukurydzianej mam jeszcze zapas otrębów, na które już mam pomysły :) Jednym z nich jest otrębowe ciasto z owocami, pieczone tak jak biszkopt, bez tłuszczu. Otręby nadają temu ciastu lekko orzechowego posmaku. Naprawdę bardzo proste, ale też smaczne. I ze względu na ten dodatek otrębów, tak jakoś z łatwością i bez większych wyrzutów sumienia można sięgnąć po drugi kawałek … a nawet i trzeci :) Przepis ze strony Moje Wypieki.

Składniki (u mnie forma 24 cm x 24 cm):

  • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów (miałam żytnie i pszenne, pół na pół)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g dowolnych owoców (u mnie brzoskwinie w syropie)

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, umieścić je w naczyniu i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując aż będzie całkowicie rozpuszczony. Dodać po kolei żółtka ciągle mieszając.

Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z otrębami i stopniowo dodawać do masy. Mieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.

Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą/ kaszą manną formy. U mnie forma 24 cm x 24 cm, na Moich Wypiekach Dorota piekła w formie 34 cm x 24 cm. Ciasto wyrównać i wyłożyć na wierzch owoce. Jeśli są to brzoskwinie lub podobne – kłaść rozcięciem ku górze.

Piec w temperaturze 170 0 C przez około 40 min, do tzw suchego patyczka.

Ja miałam mniejszą formę, ciasto więc zatem było wyższe – piekłam około 55 min.

Po upieczeniu wystudzić np na kratce do pieczenia, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.