Pierogi leniwe, serduszka i klasyczne

Pierogi, ale chyba dla leniwych – bez sklejania, napełniania farszem. Za to pyszne i szybkie. Moja córcia jest fanką wszelakich klusek, kluseczek, pierogów i dań mącznych. Zawsze staram się mieć zapas tych pierożków w zamrażalniku, tak aby zawsze gdy mnie nie ma w domu, mąż mógł przygotować szybki obiad. Przepis jest podany zaledwie na 200 g twarogu, ja zawsze robię z minimum kg twarogu, raz narobię i mam spokój. Teraz mamy z córcią ferie zimowe, więc przygotowałyśmy troszkę w kształcie serduszek. I jak na pierogi dla leniwych przystało – nie zawsze nam się chce ubijać białek osobno …. :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub zwykłego

Przygotowanie:

Twaróg podusić widelcem lub przepuścić przez praskę, większą ilość zawsze mielę w maszynce. Dodać do twarogu przesianą mąkę, cukier, żółtko (wersja dla leniwych: całe jajo), pianę z białek i wymieszać, wyrobić zgrabną kulę. Starać się nie dodawać więcej mąki aniżeli w przepisie- wtedy pierożki wyjdą delikatniejsze. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką.

Jeśli chcemy mieć pierożki o różnych kształtach – ciasto rozwałkować dosyć grubo, na około 1,5 cm i foremką do wykrawania ciasteczek wykrawać kształty.

Jeśli tradycyjne – uformować z ciasta wałek i odkrajać małe pierożki, tak jak kopytka.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut.

Podawać jak kto lubi – z sosem owocowym, frużeliną, jogurtem, posypane zwykłym cukrem lub cynamonem. Pyszne są również odsmażane na masełku.

* Ja zawsze robię większą ilość ciasta, minimum z kg twarogu. Uformowane pierożki układam pojedynczo na tacach wysypanych mąką i mrożę, wtedy się nie posklejają ze sobą i łatwiej jest wyjąć tyle sztuk, ile potrzebujemy. Gdy już się zamrożą, przekładam do woreczków foliowych i tak przechowuję w zamrażalniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz