Surówka z selera

Smaku selera za bardzo w potrawach nie lubię. Do sałatek daję go tylko tyle, aby było. Z wszelakich zup wyciągam lub blenduję. Wyjątek stanowi tylko ta surówka – jest pyszna. Ja ją zrobiłam teraz w wersji podstawowej ale jadłam też z dodatkiem rodzynek lub brzoskwiń. Również zamiast selera można zetrzeć czarną rzepę lub białą rzodkiew. Polecam!

Przepis dostałam od cioci Ewy :)

Składniki:

  • 1 mały seler
  • jabłko
  • marchew
  • cukier, sól
  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki/naturalny
  • sok wyciśnięty z cytryny

Przygotowanie:

Seler i jabłko zetrzeć wg upodobań (u mnie seler drobne oczka, jabłko większe wiórki), od razu skropić sokiem z cytryny aby warzywa nie ściemniały. Następnie zetrzeć marchew, dodać do reszty. Przyprawić do smaku – odrobiną cukru i solą. Dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu wg upodobań – do lubianej konsystencji, wymieszać.

Najlepiej smakuje schłodzona.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.