Jajka barwione łupinkami cebuli mają piękny bordowo – brązowy kolor. Chcąc uzyskać kolor czerwony lub różowy możemy jajka ugotować w soku buraczanym, zielony – szpinak, żółty – woda z kurkumą, pomarańczowy – sok z marchwi, fioletowy – owoce czarnego bzu, granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty.
Składniki:
- łupinki cebuli
- woda
- kropelka octu
Przygotowanie:
Zagotować wszystko, zmniejszyć dopływ ciepła i pogotować około 20 min. Zostawić przykryty garnek aż do ostygnięcia – w tym czasie łupinki jeszcze bardziej oddadzą kolor. Po tym czasie (ja w Wielką Sobotę z samiutkiego rana) odcedzić łupinki – wodę kolorową zachować.
W wodzie od łupinek ugotować jajka tak jak zwykle na twardo. Ja wkładam jajka do zimnej wody i gotuję 12 min od zagotowania.
Pofarbowane jajka wyjąć z kolorowego wywaru, odłożyć na bok.
Można zrobić kraszanki – delikatnie nożykiem lub igłą wyskrobać wzorki.
Można ozdobić kolorowymi nalepkami.
Po wystygnięciu delikatnie wypolerować ręczniczkiem kuchennym z odrobiną oleju lub oliwy, będą się pięknie błyszczały.
Łupinki pofarbują też garnek, emaliowanego np nie da się już odbarwić, więc można przeznaczyć taki, który lubimy najmniej. Ja robię w garnku ze stali szlachetnej, więc pięknie mi zmywarka domywa.