Drobny cukier do wypieków

Robiąc zakupy często napotykam drobny cukier do wypieków, który tylko z racji tego iż jest drobniejszy, jest i oczywiście droższy. Zawsze się zastanawiałam czy jest dużo osób kupujących drobny cukier, skoro istnieje bardzo prosty sposób na zrobienie go samemu. Taki cukier lepiej nadaje się do wypieków, ponieważ szybciej się rozpuszcza i miksuje. Idealny do robienia bez, biszkoptów czy też ucierania z jajami czy masłem. Pomysł na wpis powstał spontanicznie, ponieważ przekonałam się, że są osoby które wcześniej na to nie wpadły :)

Składniki:

  • cukier kryształ – ja zawsze robię z 1 kg
  • malakser

Przygotowanie:

Cukier kryształ wsypać do malaksera z metalowym ostrzem, włączyć malakser i „siekać” aż do uzyskania drobniejszego cukru. Przesypać do słoja, pojemnika lub w czym Wam wygodniej przechowywać.

I jeszcze dla porównania zdjęcia:

Smacznego!

Dodaj komentarz