Sałata ze śmietaną, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorem

Prosta sałata jako dodatek do obiadu, ze śmietaną na słodko lub w wersji klasycznej do wyboru, tak jak w przypadku mizerii. Najlepsza tuż po przyrządzeniu gdy warzywa są jeszcze jędrne i chrupiące. Polecam :)

Składniki:

  • dowolna sałata – u mnie lodowa (pół główki)
  • rzodkiewki (6 szt)
  • ogórek świeży (pół dużego ogórka)
  • szczypior
Śmietana na słodko:
  • kwaśna śmietana (200g)
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Wersja klasyczna:
  • kwaśna śmietana (200g)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części. Przełożyć do większej miski, w której będzie wygodnie wszystko zamieszać. Resztę warzyw umyć i pokroić drobniej, dodać do miski z sałatą.

Niezależnie od wybranej wersji śmietany – wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatę z warzywami, najlepiej tuż przed podaniem. Wymieszać i gotowe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.