Prosta sałata jako dodatek do obiadu, ze śmietaną na słodko lub w wersji klasycznej do wyboru, tak jak w przypadku mizerii. Najlepsza tuż po przyrządzeniu gdy warzywa są jeszcze jędrne i chrupiące. Polecam :)
Składniki:
- dowolna sałata – u mnie lodowa (pół główki)
- rzodkiewki (6 szt)
- ogórek świeży (pół dużego ogórka)
- szczypior
Śmietana na słodko:
- kwaśna śmietana (200g)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wersja klasyczna:
- kwaśna śmietana (200g)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części. Przełożyć do większej miski, w której będzie wygodnie wszystko zamieszać. Resztę warzyw umyć i pokroić drobniej, dodać do miski z sałatą.
Niezależnie od wybranej wersji śmietany – wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatę z warzywami, najlepiej tuż przed podaniem. Wymieszać i gotowe.
Smacznego!