Mizeria na słodko i klasyczna

Pomysłowość producentów żywności ciągle mnie zaskakuje. W życiu się nie spodziewałam, że istnieje potrzeba produkcji masowej gotowej mizerii. Choć bardziej zaskakuje mnie to, że jednak są osoby, które z chęcią sięgają po taką gotową mizerię. Dla mnie mizeria to tylko na świeżo, z jędrnego ogórka, przyrządzona tuż przed podaniem. Taka „wczorajsza” to już nie to. Wersja dzisiejsza, na słodko to wspomnienie mizerii mojej babci, zawsze taką robiła, a ja zawsze na „słodkie ogórki” kręciłam nosem. Choć wtedy nie bardzo byłam amatorem mizerii na słodko, teraz od czasu do czasu lubię sobie przypomnieć babcine smaki. Z taką smietaną przygotowuję również sałatę. Zapraszam :)

Składniki:

  • 4 duże świeże zielone ogórki
  • sól
  • szczypiorek
Śmietana na słodko:
  • kwaśna śmietana (200g)
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól do smaku
Wersja klasyczna:
  • kwaśna śmietana (200g)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ogórki zielone umyć, obrać i poszatkować na plasterki – na tarce lub szatkownicy. Ogórki umieścić w misce i posolić. Pozostawić na chwilę – sól spowoduje, że ogórki puszczą nadmiar wody, która nie rozrzedzi nam później śmietany. Nadmiar wody z ogórków zlać.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu śmietanowego. Do wyboru wersja klasyczna i na słodko.

Do ogórków dodać pokrojony szczypior oraz śmietanę, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą. Ja pieprzu do mizerii nie używam, ale jeśli ktoś lubi nic nie stoi na przeszkodzie. Można również dodać pokrojoną rzodkiewkę. Najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu.

Ilość śmietany jest kwestią gustu – ja zazwyczaj używam około 2 czubate łyżki na jednego ogórka.

Najlepiej smakuje nam z ziemniaczkami i jajkiem sadzonym od serca :)

Smacznego!

Dodaj komentarz