Makaron z sosem truskawkowym jest daniem must-be każdego sezonu i to nie jeden raz. Świetne danie dla dzieci, choć i dorosły nie pogardzi :) Tak naprawdę nie wiem czy jem makaron z sosem, czy raczej sos z makaronem, ponieważ u mnie to danie prawie przybiera postać zupy. I najważniejsze – ekspresowo się je robi. Zawsze sos truskawkowy robię na oko, lecz teraz zważyłam truskawki i zmierzyłam ile z takiej porcji wyjdzie sosu. A sos jest uniwersalny, polewajcie nim co chcecie. Polecam :)
Składniki na sos truskawkowy (ok 400 ml):
- 400 g truskawek
- 2-3 łyżeczki cukru (zależy od upodobań i słodyczy owocu)
- 2 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego/kremówki (można pominąć)
Dodatkowo:
- makaron (u mnie kokardki)
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. W międzyczasie truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać cukier i jogurt grecki, zblendować wg upodobań – całkiem na gładki sos, lub mniej dokładnie z widocznymi kawałkami owoców. Posłodzić ewentualnie do smaku.
Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, polać sosem truskawkowym. Można jeszcze posypać truskawkami pociętymi na mniejsze cząstki.
Smacznego!