Pyszny kompot na bazie karmelizowanego rabarbaru, takiego jakiego używałam do drożdżówek z budyniem. Pyszny na ochłodę zamiast sztucznie słodzonych napojów. Intensywność kompotu można zniwelować poprzez rozcieńczenie wodą, najlepszy schłodzony :) Polecam!
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 100 g cukru
- cukier waniliowy lub z wanilią (2 łyżki)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1,5 l wody
Przygotowanie:
Z rabarbaru odkroić liście i końce łodyg. Łodygi rabarbaru dokładnie umyć, nie trzeba już obierać. Rabarbar pokroić na kawałki około 1,5 cm.
W garnku z grubym dnem umieścić cukier, garnek postawić na palniku i podgrzewać aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru, uważać aby nie spalić. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar, pogotować około 2-3 minuty aż rabarbar zacznie puszczać sok. Do garnka z rabarbarem dolać wody, zagotować, zmniejszyć moc palnika. Dodać cukier waniliowy i pogotować chwilkę – znów około 2-3 minuty. Na koniec dodać sok z cytryny.
Jeżeli ktoś nie lubi owoców w kompocie, można przecedzić na sicie. Kompot rozcieńczam wg upodobań rodziny już w szklankach, dodając wodę mineralną. Dobrze smakuje rozcieńczony wodą mineralną gazowaną, z kostkami lodu czy plasterkiem cytryny.
Smacznego!