Składniki:
- opakowanie makaronu conchiglioni (muszle) – u mnie 400g
- 500 g mięsa mielonego (dowolne)
- 0,5 szklanki bulionu lub wody
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 3-4 łyżki kukurydzy
- sól i pieprz
- bazylia, oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Przygotować farsz: czosnek i cebulę obrać, drobno pokroić w kosteczkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej patelni podsmażyć krótko czosnek, uważać aby nie zbrązowiał, będzie wtedy gorzki. Dołożyć cebulkę i zezłocić. Do cebulki dołożyć mięso mielone, mieszając przesmażyć ok 10 min. Do usmażonego mięsa dodać bulion lub wodę, koncentrat pomidorowy, starte marchewki, kukurydzę i zioła. Zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić około 10 min. Następnie zdjąć pokrywkę i na większym płomieniu odparować nadmiar płynów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w miseczce, wymieszać. Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku.
Posypka: ser starty wymieszać z bułką tartą.
Na płaskim naczyniu (żaroodpornym lub brytfance) rozsmarować sos. Każdą muszlę makaronową faszerować mięsem mielonym, układać na sosie. Całość posypać posypką z bułki tartej i sera żółtego.
Muszle wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać około 10 – 15 min. Pod koniec można zmienić funkcję piekarnika na grzanie od góry/ grill aby muszle ładnie zarumieniły się od góry.
Podawać posypane świeżą natką pietruszki lub jak lubicie.