Muszle faszerowane mięsem mielonym

Moja wariacja na temat muszli faszerowanych. Najtrudniejszym elementem było ugotowanie muszli tak, aby nie popękały. Choć te troszkę naderwane i tak dało się nafaszerować. Muszli wyszło mi tyle, że mam obiad na dwa dni, więc na jeden posiłek spokojnie można przygotować danie z połowy porcji. Polecam :)

Składniki:

  • opakowanie makaronu conchiglioni (muszle) – u mnie 400g
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego (dowolne)
  • 0,5 szklanki bulionu lub wody
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 3-4 łyżki kukurydzy
  • sól i pieprz
  • bazylia, oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Sos:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
Posypka:
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Makaronowe muszle ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować farsz: czosnek i cebulę obrać, drobno pokroić w kosteczkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej patelni podsmażyć krótko czosnek, uważać aby nie zbrązowiał, będzie wtedy gorzki. Dołożyć cebulkę i zezłocić. Do cebulki dołożyć mięso mielone, mieszając przesmażyć ok 10 min. Do usmażonego mięsa dodać bulion lub wodę, koncentrat pomidorowy, starte marchewki, kukurydzę i zioła. Zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić około 10 min. Następnie zdjąć pokrywkę i na większym płomieniu odparować nadmiar płynów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować  sos: wszystkie składniki umieścić w miseczce, wymieszać. Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku.

Posypka: ser starty wymieszać z bułką tartą.

Na płaskim naczyniu (żaroodpornym lub brytfance) rozsmarować sos. Każdą muszlę makaronową faszerować mięsem mielonym, układać na sosie. Całość posypać posypką z bułki tartej i sera żółtego.

Muszle wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać około 10 – 15 min. Pod koniec można zmienić funkcję piekarnika na grzanie od góry/ grill aby muszle ładnie zarumieniły się od góry.

Podawać posypane świeżą natką pietruszki lub jak lubicie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *