Białe szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi i jajko, prosty i pyszny posiłek, niezwykle klasyczny. Takie szparagi lubię najbardziej, w najprostszej wersji. Polecam :)

Składniki:

  • szparagi
  • jajko
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki octu (do gotowania jajka)
  • masło

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki (około 1/3) i obrać zaczynając od główki szparagów. Szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru lub na parze. Szparagi wkładamy do wrzącej wody, gotujemy tak aby czubki wystawały ponad wodę – około 10 min, lub troszkę dłużej do miękkości.

W garnuszku zagotować wodę z octem, na wrzątek delikatnie wbić jajko tak aby się nie rozlało. Gotować na małym ogniu około 4 min, aż białko z zewnątrz się zetnie, a w środku żółtko będzie płynne.

Szparagi wyłożyć na talerz, delikatnie wyłożyć jajko w koszulce, polać roztopionym masłem, oprószyć solą i pieprzem. Gotowe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.