Szparagi i jajko, prosty i pyszny posiłek, niezwykle klasyczny. Takie szparagi lubię najbardziej, w najprostszej wersji. Polecam :)
Składniki:
- szparagi
- jajko
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu (do gotowania jajka)
- masło
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki (około 1/3) i obrać zaczynając od główki szparagów. Szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru lub na parze. Szparagi wkładamy do wrzącej wody, gotujemy tak aby czubki wystawały ponad wodę – około 10 min, lub troszkę dłużej do miękkości.
W garnuszku zagotować wodę z octem, na wrzątek delikatnie wbić jajko tak aby się nie rozlało. Gotować na małym ogniu około 4 min, aż białko z zewnątrz się zetnie, a w środku żółtko będzie płynne.
Szparagi wyłożyć na talerz, delikatnie wyłożyć jajko w koszulce, polać roztopionym masłem, oprószyć solą i pieprzem. Gotowe.
Smacznego!