Kawa mrożona karmelowa

Jakiś czas temu Angelika zamieściła swój przepis na kawę mrożoną. I od tamtej pory chodziła za mną taka kawa – ale z lodami i bitą śmietaną, bardziej deser aniżeli kawa. Jak już szaleć to konkretnie – polecam kawę mrożoną karmelową. Dla mnie, fanki wszystkiego co karmelowe, na tą chwilę nie ma lepszej kawy mrożonej. Dzieciom zrobiłam wersję z kawą zbożową, tak abyśmy wszyscy mogli cieszyć się deserem. Polecam!

Składniki (300 ml):

  • kostki lodu kawowego lub kawa rozpuszczalna/mielona/zbożowa
  • 150 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • kilka kostek lodu
  • kulka lodów waniliowych/śmietankowych/karmelowych
  • 50 ml kremówki ubitej na bitą śmietanę
  • kakao do oprószenia

Przygotowanie:

Jeśli nie używamy kostek lodu kawowego, najpierw zaparzyć kawę – ilość kawy zbożowej/mielonej/rozpuszczalnej jaką zwykle bierzemy na jedną szklankę zaparzamy w około 50 ml wody i studzimy.

Zaparzoną kawę lub lód kawowy umieścić w kielichu robota kuchennego. Dodać zimne mleko, masę kajmakową, kulkę lodów i zblendować na gładki płyn.

W szklance (najlepiej wcześniej chwilkę zmrożoną) umieścić kilka kostek lodu, zalać zblendowaną mieszanką, na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i oprószyć odrobiną kakao.

* aby kawa nie była tak kaloryczna można zrezygnować z lodów i/lub bitej śmietany. Całość można też zrobić np w shakerze. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.