Ciasto ucierane z wiśniami i orzechową kruszonką

Odkąd na stronie Smakowe Kubki zobaczyłam połączenie wiśnia-orzech nie było innej możliwości jak tylko sprawdzić i podobne ciasto upiec. W moim starym kajeciku z przepisami od mojej mamy mam zanotowany przepis na pyszne ciasto ucierane, które oryginalnie robione było z wiórkami kokosowymi podsmażanymi z cukrem i masłem. Uwielbiam ten spód i postanowiłam poeksperymentować robiąc ciasto wiśniowe obsypane orzechową kruszonką. Piszę poeksperymentować, ponieważ nie miałam pewności czy ciasto udźwignie ciężar wiśni wraz z kruszonką. Zwiększyłam ilość proszku do pieczenia i udało się, ciasto pięknie wyrosło, a kwaśne wiśnie świetnie współgrały ze słodkim spodem. Przepis jest na dużą blachę ciasta 40×23 cm. Szczerze polecam :)

Składniki

Ciasto ucierane:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa wiśni:
  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni (świeżych, z zalewy lub mrożonych) lub inne owoce
  • 3 łyżki bułki tartej
Wiśnie na sicie odsączyć z nadmiaru soku. Wymieszać z bułką tartą – podczas pieczenia bułka wchłonie nadmiar puszczanego soku.
Orzechowa kruszonka:
  • 100 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki orzechów (włoskich/laskowych)
Orzechy zmielić w malakserze lub młynku do kawy. Świetnie nada się też każdy rodzaj mąki orzechowej. Orzechy wraz z pozostałymi składnikami wyrobić między palcami na kruszonkę.

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.

Dużą blachę (u mnie 40×23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką, wyłożyć wiśnie wymieszane z bułką tartą i obsypać równomiernie orzechową kruszonką.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec ciasto około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu.

Smacznego!

Zdjęcia czytelników:


Julianna z bloga Obiad gotowy!


Dodaj komentarz