Dyniowe placuszki na maślance

Gdzie się nie obejrzeć wszędzie kuszą różnymi dyniowymi smakołykami. Widząc dyniowe pancakes na blogu Kraina sosny z przyprawą korzenną, nie sposób obok takiego tematu przejść obojętnie, więc dyniowo także u nas. Bazując na przepisie ze strony Moje Wypieki wykorzystałam zalegającą w lodówce maślankę i zrobiłam placuszki na maślance z nutą piernikową jak u Sosny. Placuszki jedliśmy polane sosem czekoladowym i posypane orzeszkami lub z cukrem cynamonowym. Mniam :)

Składniki (20 szt):

  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  • 3 łyżki stopionego masła
Sos czekoladowy:
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki kremówki
W garnuszku umieścić czekoladę i kremówkę, całość podgrzewać do momentu roztopienia czekolady ciągle mieszając.
Do podania:
  • orzeszki (podprażone na suchej patelni i rozdrobnione)
  • cukier puder
  • cukier cynamonowy
  • dżem

Przygotowanie:

W jednej misce umieścić wszystkie składniki mokre, dobrze wymieszać. Do drugiej miski przesiać składniki sypkie. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać rózgą kuchenną lub widelcem na gładką masę. Gdyby ciasto było za rzadkie – dodać troszkę więcej mąki (zależy od gęstości puree z dyni).

Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obydwu stron na złoty kolor. Smażyłam na patelni z nieprzywierającą powłoką bez oleju. Tylko przed pierwszą partią patelnie delikatnie skropiłam olejem.

Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Sposób na dynię 2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.