Gofry Bajaderki

Miłością niezmierną kochamy gofry belgijskie, jednak gdy nie mam czasu na czekanie na ciasto drożdżowe kolejnym top przepisem są te gofry. Gofry z przepisu Bajaderki, znalezione na stronie Moje Wypieki. Przepis ten towarzyszy mi od dobrych kilku lat i zawsze gofry wychodzą lekkie i chrupiące. Polecam szczerze!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Dodatki:
  • dżem
  • sos czekoladowy
  • bita śmietana
  • owoce
  • cukier puder

Przygotowanie:

Rozgrzać gofrownicę. 
Białka oddzielić od żółtek i umieścić w osobnym naczyniu. Wszystkie składniki oprócz białek umieścić w misie i zmiksować na gładką masę. Na końcu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Gofry smażyć na rozgrzanej dobrze gofrownicy, około 2-3 minuty. Upieczone przekładać na kratkę do studzenia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.