Błyszcząca polewa kakaowa

Polewa czekoladowa z użyciem prawdziwej czekolady jest niezaprzeczalnie pyszna, jednak czasami się łamie lub jest matowa. Niekiedy zdarza się także zważyć czekoladę roztapianą w kąpieli wodnej. Alternatywą jest polewa błyszcząca z dodatkiem żelatyny przepisu Pauliny, która idealnie pokrywa ciasto, pięknie się błyszczy, nie spływa, pięknie zastyga i zachowuje swoją formę nawet gdy długo stoi na stole. Ciasto na zdjęciach to szybki piernik przekładany.

Składniki:

  • 125 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Masło, kakao i cukier umieścić w rondelku, zagotować i wyłączyć palnik. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Gdy lekko przestygnie i się zagęści już jest gotowa do polania ciasta.

Smacznego!

Dodaj komentarz