Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g różyczek brokułu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna
- 1 jajko
- masło
- natka pietruszki
- sól
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Najpierw ziemniaki umieścić w garnku, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Małe kawałki są gotowe po około 15 min. Około 5 min przed końcem gotowania dodać do gotujących się ziemniaków różyczki brokuła. Gdy warzywa będą miękkie odlać wodę a garnek z powrotem umieścić na palniku, potrząsając zawartością odparować z resztek wody. Ubić wszystko razem tłuczkiem do ziemniaków, posolić do smaku i przełożyć do misy aby masa troszkę ostygła.
Można wykorzystać już ugotowane ziemniaki jak i brokuły. Jeśli mamy już tylko same ziemniaki, dogotować brokuły – różyczki wrzucić na osolony wrzątek i pogotować około 5 min, następnie przecisnąć ziemniaki przez praskę i wymieszać z rozgniecionymi brokułami lub brokuły wraz z ziemniakami utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Masę podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i przełożyć na bok (na pozostałą część masy). W to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) i mąkę pszenną – tyle, ile miejsca zajmowała odłożona masa ziemniaczano-brokułowa. Dodać jajko i całość zagnieść. Gdyby mocno się kleiło, dodać odrobinę mąki więcej.
Stolnicę, deskę lub blat obsypać mąką. Z ciasta formować kulki, palcem robić wgłębienia. Można również pokroić jak kopytka.
Kluski wrzucać na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić na półmisek i podawać według upodobań.