Kluski ziemniaczano-brokułowe

Moja córcia uwielbia wszelkie kluski, kluchy, pierogi, makarony i tym podobne. Twierdzi jednak, że nie lubi brokułów (aż zajrzałam do słownika jak wygląda poprawna deklinacja) choć gdy była młodsza bardzo się nimi zajadała. Jest tak zaparta, że nawet nie chce nigdy ich odrobiny skosztować. Będąc w nastroju „zielonym” po przyjęciu urodzinowym o tematyce żabek, myślałam, że może uda mi się ją zachęcić do pięknych, intensywnie zielonych kluseczek. Oj, jak bardzo się przeliczyłam! Nawet nie spróbowała. Za to my z mężem mieliśmy pyszną kolację. Kluseczki zrobione z tymi samymi proporcjami co kopytka z dynią, polane masełkiem z czosnkiem i pietruszką smakowały wybornie! Świetna alternatywa na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu. Polecam bardzo :)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g różyczek brokułu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
Palone masło czosnkowo-pietruszkowe:
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól
  • ząbek czosnku
Masło roztopić w garnuszku, podgrzewać aż będzie lekko brązowe, ale nie spalone. Zdjąć z palnika, dodać pokrojoną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić. Gorącym polewać kluski.

Przygotowanie:

Przygotować większy garnek tak aby zmieściły się ziemniaki, jak i brokuły.

Najpierw ziemniaki umieścić w garnku, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Małe kawałki są gotowe po około 15 min. Około 5 min przed końcem gotowania dodać do gotujących się ziemniaków różyczki brokuła. Gdy warzywa będą miękkie odlać wodę a garnek z powrotem umieścić na palniku, potrząsając zawartością odparować z resztek wody. Ubić wszystko razem tłuczkiem do ziemniaków, posolić do smaku i przełożyć do misy aby masa troszkę ostygła.

Można wykorzystać już ugotowane ziemniaki jak i brokuły. Jeśli mamy już tylko same ziemniaki, dogotować brokuły – różyczki wrzucić na osolony wrzątek i pogotować około 5 min, następnie przecisnąć ziemniaki przez praskę i wymieszać z rozgniecionymi brokułami lub brokuły wraz z ziemniakami utłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Masę podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i przełożyć na bok (na pozostałą część masy). W to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) i mąkę pszenną – tyle, ile miejsca zajmowała odłożona masa ziemniaczano-brokułowa. Dodać jajko i całość zagnieść. Gdyby mocno się kleiło, dodać odrobinę mąki więcej.

Stolnicę, deskę lub blat obsypać mąką. Z ciasta formować kulki, palcem robić wgłębienia. Można również pokroić jak kopytka.

Kluski wrzucać na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić na półmisek i podawać według upodobań.

Smacznego!

Dodaj komentarz