Na przyjęciu urodzinowym był tort Żaba, więc nie mogło zabraknąć ciasta w tej samej kolorystyce. A całe menu przygotowywała moja córcia – ja byłam tylko wykonawcą stosującym się do jej zaleceń. Miało być zielono, miało być pysznie i było. Popularne ciasto leśny mech, zwane przez moją córcię „Zielona Lilia”, zawdzięczające swój piękny kolor szpinakowi. Ciasto jest przepyszne a szpinaku w ogóle nie czuć. Przełożyłam śmietaną kremówką utrwaloną galaretką agrestową, nadającą masie delikatny, owocowy posmak. Dla lżejszej wersji autorka proponuje krem jogurtowy jednak córcia wybrała kremówkę, więc tak zrobiłam. Przepis pochodzi ze strony Dorota.in, nie zmieniałam zupełnie nic poza zmieszaniem mąki krupczatki i zwykłej pszennej oraz wykorzystaniem zwiększonych proporcji ciasta i masy na dużą blachę ze zdjęcia odręcznie napisanego przepisu. Polecam bardzo :)
Składniki (forma 37 cm x 24 cm):
Ciasto:
- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem)
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak rozmrozić na gęstym sicie lub rozmrozić podgrzewając go w rondlu. Porządnie odcisnąć.
Uszykować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Mąkę wraz z proszkiem przesiać.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Na końcu dodać dobrze odciśnięty szpinak i całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie.
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej)
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru (nie dodawałam wcale)
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec nie przerywając ubijania dodać tężejącą galaretkę i całość dobrze zmiksować.
Dodatkowo:
- ziarenka granatu (lub inne drobne kontrastowe owoce: maliny, owoce leśne, żurawina suszona)
Przygotowanie:
Ostudzone ciasto wyciągnąć wraz z papierem z formy. Ostrym nożem od góry ściąć około 1/3 ciasta i przełożyć do miski – pokruszyć.
Resztę ciasta przełożyć wraz z papierem z powrotem do formy, wyłożyć masę śmietanową i wierzch obsypać wcześniej odłożonym i pokruszonym ciastem.
Całość wstawić do lodówki do stężenia.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać ziarenkami granatu lub innymi owocami.
Smacznego!