Domowy kisiel jabłkowy, pełen drobnych kawałeczków jabłka z lekką nutą cynamonu. Podany z bitą śmietaną był wyśmienitym deserem. Podany bez kremówki sprawdza się u nas także na lekkie kolacje lub podwieczorki. Wiem, że istnieją kupne wersje ale w jakim kisielku znajdziecie taką ilość owoców? :) Przepis to zwiększone proporcje kisielu z truskawkami, który już od jakiegoś czasu jest na blogu.
Składniki:
- 500 g jabłek (po obraniu)
- sok z połowy cytryny
- cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)
- pół łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki wody (lub soku jabłkowego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 0,5 szklanki zimnej wody
Do podania:
- kremówka
- jogurt
- cukier cynamonowy
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnuszku umieścić jabłka, sok z cytryny, cynamon oraz 1,5 szklanki wody. Zagotować i pogotować około 5 min aż jabłka zmiękną. Spróbować i dosłodzić do smaku – słodycz zależy od upodobań i użytych jabłek. Na koniec wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 0,5 szklanki zimnej wody i całość zagotować, pogotować aż kisiel zgęstnieje i straci surowy posmak mąki. Przelać do pucharków.
Podawać wg upodobań, ciepły lub zimny, z bitą śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!