Białą rzodkiew jem głównie na kanapkach – pyszne, chrupiące, białe talarki grubo poukładane na kanapce z wędliną lub serem. Tym razem w towarzystwie innych dodatków – marchewki, jabłka, cytryny i jogurtu naturalnego w postaci surówki. Bardzo smaczny dodatek do obiadu. Polecam bardzo!
Składniki:
- 1 biała rzodkiew
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- odrobina cukru (można pominąć)
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Białą rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski i posolić – odstawić aż rzodkiew puści nadmiar soku.
Marchew i jabłka obrać, zetrzeć na tarce. U mnie marchew na drobnych oczkach, jabłka na dużych. Rzodkiew odcisnąć z nadmiaru puszczonego soku, dodać do niej marchew i jabłka. Wycisnąć sok z cytryny, dodać jogurt, dodać odrobinę cukru, i pieprz. Posypać pokrojoną natka pietruszki lub natkę wmieszać do surówki. Wymieszać i skosztować – rzodkiew była wcześniej solona, w razie potrzeby posolić. Przed podaniem schłodzić aby smaki się przegryzły.
Smacznego!