Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Białą rzodkiew jem głównie na kanapkach – pyszne, chrupiące, białe talarki grubo poukładane na kanapce z wędliną lub serem. Tym razem w towarzystwie innych dodatków – marchewki, jabłka, cytryny i jogurtu naturalnego w postaci surówki. Bardzo smaczny dodatek do obiadu. Polecam bardzo!

Składniki:

  • 1 biała rzodkiew
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru (można pominąć)
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Białą rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski i posolić – odstawić aż rzodkiew puści nadmiar soku.

Marchew i jabłka obrać, zetrzeć na tarce. U mnie marchew na drobnych oczkach, jabłka na dużych. Rzodkiew odcisnąć z nadmiaru puszczonego soku, dodać do niej marchew i jabłka. Wycisnąć sok z cytryny, dodać jogurt, dodać odrobinę cukru, i pieprz. Posypać pokrojoną natka pietruszki lub natkę wmieszać do surówki. Wymieszać i skosztować – rzodkiew była wcześniej solona, w razie potrzeby posolić. Przed podaniem schłodzić aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.