Składniki:
- 2 kg umytych i wydrylowanych czereśni
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wydrylowane czereśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić na godzinę aby puściły sok (można na całą noc odstawić do lodówki). Po tym czasie całość zagotować (gdyby było dużo soku można przecedzić i sok pozostawić – przyda się do lemoniady, do rozcieńczania wodą lub też można zapasteryzować w słoiczkach) i smażyć konfitury na małej mocy palnika często mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji konfitury. Gotowe konfitury przełożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków. Zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Można też odwrócić słoiczki do góry dnem. Jednak dla bezpieczeństwa preferuję pasteryzację.
Z tej porcji owoców wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 200 ml.
Wyparzanie słoików i nakrętek – porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.