Składniki:
- wiśnie
- suszarka do grzybów i owoców
Przygotowanie:
Wiśnie układać na tacach suszarki sprawdzając czy nie ma pestek. Ustawić suszarkę na najwyższą temperaturę (u mnie 700C) i suszyć 5 godzin. Następnie zmienić kolejność sit – te z dołu na samą górę aby wiśnie suszyły się równomiernie i suszyć kolejne 4-5 godzin aż wiśnie się wysuszą i nie będą miały w sobie wilgoci. Należy sprawdzać stopień wysuszenia, moje były wysuszone ale wciąż jędrne jak suszona żurawina.
Wysuszone wiśnie można przechowywać w torebkach papierowych do 2 miesięcy w temperaturze pokojowej lub słojach szklanych dłużej – ale muszą być mocno wysuszone. Mogą być również zapakowane w woreczki foliowe w zamrażarce. Wybrałam przechowywanie w zamrażarce, ponieważ moje wiśnie były jeszcze jędrne i soczyste. Nie skleiły się w woreczku, w razie potrzeby wyciągam pożądaną ilość i praktycznie od razu są gotowe do spożycia, nie trzeba ich rozmrażać.
Wiśnie również można ususzyć w piekarniku – blachy piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć wiśnie i suszyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 1100C około 3 godzin z funkcją termoobiegu. Należy co jakiś czas wiśnie przemieszać. Następnie zmniejszyć temperaturę do 1000C i suszyć dalej do pożądanego stopnia wysuszenia.
Wiśnie są idealne do domowych granoli, muesli, pieczenia i podjadania jak rodzynki. Ten ostatni sposób to ulubiony mojej córci.
* Dla bojących się włączonej suszarki na 10 godzin uprzejmie informuję iż mąż wyliczył mi koszt zużycia prądu na 10 godzin pracy suszarki. Według stawki naszego operatora (myślę, że takiego samego dla większości) taki koszt to aż 1,30 zł. Nie bójcie się suszarek i rachunków za prąd.