Sałatka makaronowa z szynką, kukurydzą i groszkiem

Przeglądając książkę Jesiołowskiej i Szymanderskiej „Kuchnia polska na wszystkie okazje” natknęłam się na szybką i prostą sałatkę makaronową. Modyfikując nieznacznie jej skład przygotowałam skromną acz fantastyczną sałatkę z makaronem w kształcie ryżu, z szynką i mieszanką groszku i kukurydzy od firmy Jamar. Po schłodzeniu, gdy wszystkie składniki się przegryzły całość smakowała wybornie. Polecam!

Składniki:

  • 125 g drobnego makaronu (dałam w kształcie ryżu)
  • 150 g szynki
  • puszka mieszanki kukurydzy i groszku (użyłam firmy Jamar)
  • 2 łyżki majonezu (użyłam domowy)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • ewentualnie sok z cytryny, cukier

Przygotowanie:

Makaron ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę. Warzywa z puszki odcedzić.

W miseczce wymieszać majonez, jogurt i koperek. Wymieszać i doprawić ewentualnie sokiem z cytryny i cukrem – używam majonezu domowego, dobrze doprawionego, więc już nie muszę doprawiać. Smak powinien być słodko-kwaśny.

Makaron, szynkę i warzywa umieścić w misce, dodać sos majonezowy i całość delikatnie przemieszać. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.