Sos jogurtowo-miętowy

Nieodłącznym elementem każdej uczty grillowej powinien być dobry sos. Zawsze pojawia się mój ulubiony czosnkowy a obok niego inne sosy. Tym razem na podstawie tego czosnkowego powstał bardzo lekki i orzeźwiający z mięta. Idealny do grillowanych lub pieczonych warzyw jak i mięs.

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • liście świeżej mięty
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczone liście mięty drobno posiekać. Do miseczki przełożyć jogurt, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane listki mięty, sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz