Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Pyszna, tradycyjna drożdżówka jest zawsze u nas mile widziana. Tym razem stary domowy przepis leciutko zmodyfikowany. Dodałam same żółtka, ponieważ podobno na żółtkach ciasto jest delikatniejsze. Do tego śliwki i cynamonowa kruszonka. Polecam bardzo :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowy)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 3 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • śliwki, przekrojone na pół i wypestkowane
Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki posiekać razem i wyrobić między palcami lub widelcem na kruszonkę.

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, 3/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru i mleka dodać 3 żółtka, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

W międzyczasie dużą blachę (u mnie 40 cm x 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną.

Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować je zagniatając krótko. Ciasto wyłożyć na blachę, rozłożyć równomiernie (pomagałam sobie dłonią maczaną lekko w zimnej wodzie). Na ciasto wyłożyć połówki śliwek rozcięciem ku górze, posypać równomiernie kruszonką, zostawić jeszcze do napuszenia na około 30 min. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego na 175oC, piec około 40-50 min, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *