Passata pomidorowa

Teraz kiedy pomidory są najlepsze, pełne smaku i aromatu, warto choć troszkę zamknąć w słoiczku. Na przykład w postaci passaty pomidorowej, tak zwanej pulpy. Zimą będzie idealna taka domowa, zamiast puszki pomidorów. Moja passata jest najzwyklejsza, bardzo szybka i prosta. Nie gotuję jej długo i nie odparowuję, ponieważ nie chcę mieć koncentratu a pyszny sos pomidorowy. Nie dodaję również czosnku ani ziół tak aby passata była uniwersalna. Dodatki można przecież dodać w trakcie przygotowywania dań. Podaję przepis na dwa sposoby – passata gładka (na zdjęciach) i taka z pestkami. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 5 kg mięsistych pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Passata gładka: pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka z grubym dnem i zagotować. Gotować na małej mocy palnika około 20 min aż pomidory się rozpadną i zmiękną. Następnie całość przetrzeć przez sito pozbywając się pestek, skórek i zdrewniałych końcówek. Gładką pulpę ponownie zagotować dodając sól i cukier. Przelać do wypieczonych słoiczków, zakręcić nakrętki i zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku.

Passata z pestkami: pomidory umyć i naciąć czubki na krzyż. W dużym garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć pomidory i sparzyć około 2-3 min. Następnie wyjąć, odczekać aż ostygną i zdjąć sparzoną skórkę. Pomidory pokroić na ćwiartki pozbywając się zdrewniałych końcówek. Pokrojone pomidory włożyć do garnka z grubym dnem i zagotować. Gotować na małej mocy palnika około 20 min aż pomidory się rozpadną i zmiękną, dodać w międzyczasie sól i cukier. Na koniec pomidory zblendować, przelać do wypieczonych słoiczków, zakręcić nakrętki i zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku.

Pasteryzacja w piekarniku – słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1400C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiki pasteryzować 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem lub zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia.

Wyparzanie słoików i nakrętek – porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.