Kotlety rybne z koperkiem

Pyszna alternatywa dla zwykłych smażonych filetów rybnych. Można tradycyjnie usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Obie wersje są tak samo smaczne, aromatyczne i bardzo soczyste. Formując takie kotleciki na kształt i rozmiar burgerów możemy również przygotować fantastyczne domowe fishburgery. Smak można urozmaicić różnymi ulubionymi przyprawami, choć ja pozostałam tylko przy soli, pieprzu i koperku. Bardzo polecam :)

Składniki:

  • 600 g filetów rybnych (jeśli mrożone, waga po rozmrożeniu)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz (użyłam pieprzu cytrynowego)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety rybne zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować w malakserze. Dodać do ryb jajka, 3 łyżki bułki tartej, posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać na gładką masę. Zostawić na 15 min, aby bułka tarta napęczniała – łatwiej nam będzie sprawdzić konsystencję masy, w razie potrzeby dodać jeszcze bułki tartej. Po tym czasie formować kotlety jak na mielone, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni, z obydwu stron na złoto. 
Można również upiec w piekarniku – blachę wyścielić papierem do pieczenia, wysmarować delikatnie olejem, układać uformowane i obtoczone w bułce tartej kotlety. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 oC i zapiekać 25-30 min.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.