Składniki (18 szt):
- 120 g zimnego masła
- 200 g mąki
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
- 25 g suszonych grzybów
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 100 g cebuli
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Suszone grzyby umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą. Pozostawić do namoczenia – najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby odcedzić (wodę zachować) i pokroić drobniej.
Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku, gdyby była za kwaśna przepłukać zimną wodą, odcedzić i umieścić w garnku. Dodać pokrojone grzyby, listek laurowy i podlać pozostałą wodą po moczeniu grzybów. Kapustę gotować do miękkości około 2h, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewać wodą.
Gdy kapusta będzie już miękka pokroić cebulę w kosteczkę i zezłocić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulkę dodać do garnka z kapustą i przesmażyć aż nadmiar płynów odparuje a kapusta przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- jajko do posmarowania
- gruboziarnista sól lub kminek do posypania
Przygotowanie:
Pierogi układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, można również nakłuć w kilku miejscach aby podczas pieczenia nadmiar płynów odparował z farszu, posmarować roztrzepanym jajkiem i wg uznania posypać gruboziarnistą solą, kminkiem lub czarnuszką.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 20 min do złotego koloru.