Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

W ubiegłym roku planowałam zrobić te pierożki na Wigilię. Z racji tego iż zawsze obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne, gotowane, to z braku czasu z tych pieczonych zrezygnowałam. Zamroziłam za to kapustę z grzybami i pierożki upiekłam w wolnej chwili po Świętach. Skorzystałam z przepisu na ciasto Julianny, farsz wykorzystałam swój i pierożki z lenistwa lepiłam z kwadratów. Mniej wałkowania i nie ma skrawków ciasta. Polecam serdecznie :)

Składniki (18 szt):

Ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli 
Wszystkie składniki posiekać nożem lub umieścić w malakserze i zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na minimum 1 godzinę. Można również ciasto przygotować nawet 24 h wcześniej i przechowywać w lodówce.

Farsz:
  • 25 g suszonych grzybów
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 100 g cebuli
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Suszone grzyby umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą. Pozostawić do namoczenia – najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby odcedzić (wodę zachować) i pokroić drobniej.

Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku, gdyby była za kwaśna przepłukać zimną wodą, odcedzić i umieścić w garnku. Dodać pokrojone grzyby, listek laurowy i podlać pozostałą wodą po moczeniu grzybów. Kapustę gotować do miękkości około 2h, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewać wodą.

Gdy kapusta będzie już miękka pokroić cebulę w kosteczkę i zezłocić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulkę dodać do garnka z kapustą i przesmażyć aż nadmiar płynów odparuje a kapusta przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania
  • gruboziarnista sól lub kminek do posypania

Przygotowanie:

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą część wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na kwadrat, ciasto o grubości 5 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić na 9 równych kwadratów. Na każdy z nich nałożyć porcję farszu i zlepić pierogi.

Pierogi układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, można również nakłuć w kilku miejscach aby podczas pieczenia nadmiar płynów odparował z farszu, posmarować roztrzepanym jajkiem i wg uznania posypać gruboziarnistą solą, kminkiem lub czarnuszką.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 20 min do złotego koloru.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *