Chleb zapiekany z masłem, czosnkiem i natką pietruszki

Przeglądając posty na znanym portalu społecznościowym moją uwagę zwrócił zapiekany chleb użytkownika „Tasty”. Tamten chleb był inny, a mianowicie jeszcze z serem powkładanym w nacięcia. Moja wersja jest skromniejsza, tylko z masłem i aromatycznym czosnkiem – lecz nie mniej pyszna. Mój chlebek miał być tylko dodatkiem a okazał się daniem samym w sobie, zjedliśmy go w kilka chwil. Jeśli więc macie bochenek chleba nie najświeższej jakości – dajcie mu drugie życie. Pyszny!

Składniki:

  • 1 bochenek chleba (np. pszenno-żytni. 500 g)
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie:

Bochenek chleba naciąć w kratkę, dosyć głęboko ale nie rozcinając go do końca. Ułożyć go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

W garnuszku roztopić masło, dodać do smaku sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę pietruszki. Tak przygotowanym masłem polać bochenek chleba, lekko rozchylając nacięcia tak aby masło wraz z pietruszką znalazło się również wewnątrz.

Blaszkę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i zapiekać 15 min aż chleb ładnie się zrumieni.

Podawać ciepły jako dodatek do mięs lub jako samodzielny posiłek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.