Przeglądając posty na znanym portalu społecznościowym moją uwagę zwrócił zapiekany chleb użytkownika „Tasty”. Tamten chleb był inny, a mianowicie jeszcze z serem powkładanym w nacięcia. Moja wersja jest skromniejsza, tylko z masłem i aromatycznym czosnkiem – lecz nie mniej pyszna. Mój chlebek miał być tylko dodatkiem a okazał się daniem samym w sobie, zjedliśmy go w kilka chwil. Jeśli więc macie bochenek chleba nie najświeższej jakości – dajcie mu drugie życie. Pyszny!
Składniki:
- 1 bochenek chleba (np. pszenno-żytni. 500 g)
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
Przygotowanie:
Bochenek chleba naciąć w kratkę, dosyć głęboko ale nie rozcinając go do końca. Ułożyć go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
W garnuszku roztopić masło, dodać do smaku sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę pietruszki. Tak przygotowanym masłem polać bochenek chleba, lekko rozchylając nacięcia tak aby masło wraz z pietruszką znalazło się również wewnątrz.
Blaszkę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i zapiekać 15 min aż chleb ładnie się zrumieni.
Podawać ciepły jako dodatek do mięs lub jako samodzielny posiłek.
Smacznego!