Sos porowo-śmietanowy to jeden z sosów, który pasuje do wielu dań. Dziś w wydaniu z indykiem ale sprawdzi się też kurczak- filety lub polędwiczki, również polędwiczka wieprzowa. Wszystko przygotowane na maśle klarowanym i z użyciem śmietanki kremówki – ta dodana na gorącą patelnię nigdy się nie zwarzy. Niezwykle szybki i smaczny obiad :)
Składniki:
- 500 g polędwiczek z indyka (filet z piersi kurczaka, polędwiczki)
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- masło klarowane do smażenia
- 1 duży por lub 2 małe (biała i jasnozielona część)
- 300 ml śmietanki kremówki, min. 30%
Przygotowanie:
Por oczyścić, dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w cienkie półplasterki.
Mięso oczyścić z błonek i według własnego gustu pokroić na mniejsze części lub zostawić w całości. Ja polędwiczki z indyka pokroiłam w poprzek na plastry grubości około 2-3 cm. Mięso oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i obtoczyć w mące.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać łyżkę masła klarowanego i na dość sporej mocy palnika podsmażyć mięso z każdej strony. Podsmażone mięso zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelni rozgrzać jeszcze łyżkę masła, dodać pokrojonego wcześniej pora, posolić, przesmażyć, następnie przykryć patelnię pokrywką i poddusić około 5 min aż por zmięknie. Następnie wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Po zagotowaniu doprawić solą i pieprzem do smaku, do sosu włożyć usmażone wcześniej mięso, patelnię przykryć pokrywką i poddusić jeszcze około 10 min na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!