Ryby uwielbiamy pod wszelką postacią, szczególną miłością darzymy te smażone. Na stronie Poezja-smaku znalazłam świetny przepis na dorsza w aromatycznej panierce, która tak naprawdę nadaje się zarówno do ryb, jak i do innych mięs. Rybę panierowaną w ten sposób można również upiec w piekarniku, z pewnością wyjdzie zdrowiej. W każdym bądź razie dorsz wyszedł fantastyczny, polecam serdecznie.
Składniki:
- 4 filety z dorsza lub innej ryby (miałam ponad 600 g)
- sól
- pieprz cytrynowy
- sok z cytryny
Panierka:
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- pół szklanki bułki tartej
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki startego sera lub 2-3 plastry
- 1 łyżeczka papryki w proszku
Dodatkowo:
- 2 roztrzepane jajka
- mąka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jeśli mamy rybę mrożoną to ryby ułożyć na durszlaku, pod durszlak ułożyć miskę i wstawić do lodówki aby ryba rozmrażała się powoli w niskiej temperaturze.
Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem i w zależności od preferencji zostawić duże filety lub pokroić każdy filet na mniejsze części. Rybę z każdej strony posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut do lodówki, w międzyczasie przygotować panierkę.
Do blendera lub malaksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż składniki się rozdrobnią i połączą w aromatyczną panierkę.
Rybę obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w panierce, lekko ją dociskając aby ryba była dobrze obtoczona. Kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć na złoto z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar oleju po smażeniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!