Ryba (dorsz) w aromatycznej panierce

Ryby uwielbiamy pod wszelką postacią, szczególną miłością darzymy te smażone. Na stronie Poezja-smaku znalazłam świetny przepis na dorsza w aromatycznej panierce, która tak naprawdę nadaje się zarówno do ryb, jak i do innych mięs. Rybę panierowaną w ten sposób można również upiec w piekarniku, z pewnością wyjdzie zdrowiej. W każdym bądź razie dorsz wyszedł fantastyczny, polecam serdecznie.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza lub innej ryby (miałam ponad 600 g)
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny
Panierka:
  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki startego sera lub 2-3 plastry 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
Dodatkowo:
  • 2 roztrzepane jajka
  • mąka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jeśli mamy rybę mrożoną to ryby ułożyć na durszlaku, pod durszlak ułożyć miskę i wstawić do lodówki aby ryba rozmrażała się powoli w niskiej temperaturze. 
Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem i w zależności od preferencji zostawić duże filety lub pokroić każdy filet na mniejsze części. Rybę z każdej strony posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut do lodówki, w międzyczasie przygotować panierkę.
Do blendera lub malaksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż składniki się rozdrobnią i połączą w aromatyczną panierkę.

Rybę obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w panierce, lekko ją dociskając aby ryba była dobrze obtoczona. Kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć na złoto z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar oleju po smażeniu.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz