Aromatyczna panierka z serem i natką pietruszki

Kiedy przygotowywałam dorsza w tej panierce, troszeczkę mi jej zostało. Postanowiłam więc usmażyć w niej jeszcze filety kurczaka i jak się okazało panierka jest uniwersalna. Złocista, chrupiąca i niezwykle aromatyczna – do ryby, filetów z kurczaka i mielonego mięsa. Polecam serdecznie, a przepis pochodzi ze strony Poezja-smaku.

Składniki:

  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki startego sera lub 2-3 plastry 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku

Przygotowanie:

Do blendera lub malaksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż składniki się rozdrobnią i połączą w aromatyczną panierkę.

Przed smażeniem ryby lub mięso obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoto.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.