Kiedy przygotowywałam dorsza w tej panierce, troszeczkę mi jej zostało. Postanowiłam więc usmażyć w niej jeszcze filety kurczaka i jak się okazało panierka jest uniwersalna. Złocista, chrupiąca i niezwykle aromatyczna – do ryby, filetów z kurczaka i mielonego mięsa. Polecam serdecznie, a przepis pochodzi ze strony Poezja-smaku.
Składniki:
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- pół szklanki bułki tartej
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki startego sera lub 2-3 plastry
- 1 łyżeczka papryki w proszku
Przygotowanie:
Do blendera lub malaksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż składniki się rozdrobnią i połączą w aromatyczną panierkę.
Przed smażeniem ryby lub mięso obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoto.
Smacznego!