Ciasto 3 bit

W domu nie mogę zadawać pytania: jakie ciasto zrobić? Zaraz słyszę odpowiedź – krówkę albo ciasto 3 bit. Nie da się ukryć, mąż i córka to wielcy fani karmelu i mas krówkowych, które to łyżką potrafią wyjadać z puszki. Ciasto 3 bit zna już chyba każdy – herbatniki, masa kajmakowa, krem budyniowy i bita śmietana. Strasznie słodkie, mdlące w większej ilości ale bardzo dobre. Dodatkowych plusem jest szybkość, ponieważ ekspresowo się je przygotowuje i oczywiście jest to ciasto bez pieczenia. Nie korzystam już z innego przepisu jak tylko z Moich Wypieków lecz warstwę śmietanki utrwalam żelatyną aby kremówka dłużej zachowała swoją formę.

Składniki (blacha 25 cm x 35 cm):

  • 6 – 7 paczek herbatników (opakowanie po 100 g) lub 2 paczki po 300 g
  • 600 g masy kajmakowej (1,5 puszki)
Budyń:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykły + 16 g wanilinowego/waniliowego)
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
Wierzch ciasta:
  • 600 ml schłodzonej śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce lub rozkruszonej w malakserze, do oprószenia

Przygotowanie:

Formę 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników na dnie, wyłożyć masę kajmakową równo rozsmarowując i przykryć kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń: dwie szklanki mleka wraz z cukrem i masłem umieścić w garnuszku i zagotować. W międzyczasie pozostałą szklankę mleka zmiksować z obiema mąkami i jajkami, wlać na gotujące się mleko, gotować energicznie mieszając około 2 min aż budyń zgęstnieje i straci posmak surowej mąki. Jeszcze ciepły budyń wylać na blaszkę i wyłożyć kolejną warstwę herbatników.

Blaszkę owinąć folią (herbatniki zmiękną) i pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Około godziny lub dwóch przed podaniem, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do napęcznienia.

Ubić kremówkę z odrobiną cukru pudru, następnie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej lub w mikrofali – zahartować (do szklanki z żelatyną dodać ubitej kremówki, wymieszać) i ubijając kremówkę dodać zahartowaną żelatynę. Całość zmiksować a następnie wyłożyć na ciasto. Wierzch oprószyć czekoladą, schłodzić w lodówce aby warstwa śmietany stężała.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.