Składniki (blacha 25 cm x 35 cm):
- 6 – 7 paczek herbatników (opakowanie po 100 g) lub 2 paczki po 300 g
- 600 g masy kajmakowej (1,5 puszki)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykły + 16 g wanilinowego/waniliowego)
- 125 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 600 ml schłodzonej śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
- 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce lub rozkruszonej w malakserze, do oprószenia
Przygotowanie:
Przygotować budyń: dwie szklanki mleka wraz z cukrem i masłem umieścić w garnuszku i zagotować. W międzyczasie pozostałą szklankę mleka zmiksować z obiema mąkami i jajkami, wlać na gotujące się mleko, gotować energicznie mieszając około 2 min aż budyń zgęstnieje i straci posmak surowej mąki. Jeszcze ciepły budyń wylać na blaszkę i wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
Blaszkę owinąć folią (herbatniki zmiękną) i pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Około godziny lub dwóch przed podaniem, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do napęcznienia.
Ubić kremówkę z odrobiną cukru pudru, następnie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej lub w mikrofali – zahartować (do szklanki z żelatyną dodać ubitej kremówki, wymieszać) i ubijając kremówkę dodać zahartowaną żelatynę. Całość zmiksować a następnie wyłożyć na ciasto. Wierzch oprószyć czekoladą, schłodzić w lodówce aby warstwa śmietany stężała.
Ciasto przechowywać w lodówce.